Ο Αγώνας δρόμου της «ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ» είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό αθλητικό έθιμο της περιοχής των Ομαλών, που από μαρτυρίες ηλικιωμένων τοποθετείται στο χρόνο πολύ πριν τους σεισμούς του 1953.

Τότε, που οι αγωνιστικοί χώροι των παιδιών και των μεγαλύτερων ήταν, οι γειτονιές, οι χωματόδρομοι, τ’ αλώνια, που ζούσαν ανέμελα παιδικά χρόνια, με αμπάριζα, σβούρες, πεντόβολα, σφεντόνες, κυνηγητό , κρυφτό και τόσα άλλα παιδικά δρώμενα, αναδύθηκε με χειμαρρώδη ορμή η ανάγκη για συναγωνισμό στο τρέξιμο.

Η διαδρομή συγκεκριμένη: ‘’ποιός θα παραβγεί’’ από τα Φραγκάτα ως την εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, και το έπαθλο μια μεγάλη κουλούρα ψωμί που ο νικητής φορούσε  από το κεφάλι.

Η πρώτη αναβίωση του εθίμου έγινε το 1986 και από τότε εκτελείται κάθε χρόνο συνήθως το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου ή αρχές του Αυγούστου.

Φέτος ο αγώνας της κουλούρας έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Αυγούστου 2017 στον δρόμο του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά. Για άλλη μια χρονιά μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν με ιδιαίτερη χαρά αυτό το όμορφο  λαϊκό δρώμενο  του τόπου μας.

Σημείο τερματισμού ήταν ο κάμπος με τα 40 πηγάδια. Στον πανέμορφο αυτό φυσικό χώρο, έγιναν οι απονομές των νικητών και δόθηκαν οι κουλούρες στουν νικητές. 

Ο τοπικός φούρνος Γαρμπή, εκτός από τις μεγάλες κουλούρες των νικητών έφτιαξε και τις μικρότερες που μοιράστηκαν σε όλους μικρούς και

μεγάλους.

Μετά το τέλος των Αγώνων, η Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. και ο Αλέξανδρος Μελισσηνός χάρισαν μια παράσταση θεάτρου σκιών για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του Καραγκιόζη, με ελεύθερη είσοδο.

 

 

 

 

 

    Please wait...